• Wpisów: 370
  • Średnio co: 6 dni
  • Ostatni wpis: 5 lat temu, 15:35
  • Licznik odwiedzin: 119 876 / 2504 dni
 
dorota.ptaszkowska51
 
Ryc. Główne etapy sezonu lęgowego kani czarnej
images-stories-fen_mg-641x254.gif

rodzina
jastrzębiowate
opis

Długość ciała: 55-60 cm

Wielkości myszołowa, ale o smuklejszej sylwetce z dłuższymi skrzydłami. Podobna do kani rudej, ale nieco mniejsza, ciemniejsza, z płytko wciętym ogonem. Ubarwienie brunatne z bardziej szarą, drobno kreskowaną głową i rozjaśnieniami na pokrywach naskrzydłowych, które w locie tworzą jasne pasy na wierzchu skrzydeł. Od spodu skrzydeł szare, słabo skontrastowane pola na częściach dłoniowych skrzydeł. Ogon brunatny, drobno prążkowany.

Lata zwinnie manewrując skrzydłami i ogonem..
miejsca
Głównie zachodnia i północna część kraju, najliczniej na Mazurach, Pomorzu Zachodnim, w Wielkopolsce i na Dolnym Śląsku; a na pozostałym obszarze tylko na rozproszonych stanowiskach
siedlisko
Brzegi lasów liściastych i mieszanych w pobliżu terenów otwartych i zbiorników wodnych oraz w dolinach rzecznych
liczebność
Bardzo nieliczny ptak lęgowy, ostatnio na wielu obszarach notuje się spadek liczebności
gniazdo
W rozwidleniu bocznych konarów w koronie drzewa liściastego, rzadziej iglastego. Zbudowane z gałęzi, wyścielone trawami oraz różnymi odpadkami (szmatki, kawałki papieru, sierść)
lęg
2-3 żółtawe, rdzawo i brunatno plamkowane jaja. Wysiadywanie 28-31 dni. Młode uzyskują lotność po ok. 6 tygodniach
pokarm
Różnorodny pokarm zwierzęcy zdobywany w terenie otwartym i nad wodami, m.in. ryby, gryzonie, drobne ptaki, także padlina
wędrówki
Wędrowna. Przylot: IV-V, odlot: VIII-IX
ochrona
Gatunek chroniony, wymieniony w Polskiej czerwonej księdze zwierząt jako bliski zagrożenia, oraz w Dyrektywie ptasiej; zagrożony przez utratę siedlisk poprzez wyrąb starych drzew w pobliżu wód, likwidację zabagnień i zadrzewień oraz intensyfikację rolnictwa

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego